UFI Code verplicht vanaf 1 januari 2021

Sinds dit jaar hebben we een nieuw element binnen de gevaarlijke stoffen informatiebronnen: de UFI Code (Unique Formula Identifier / Unieke Formule Identificatie). Deze uit 16 karakters bestaande code wordt in de EER op producten met schadelijke stoffen gedrukt. Dit maakt het voor vergiftigingencentra makkelijker om de exacte inhoud van het product te identificeren.

Het UFI wordt beheerd door de ECHA, het Europees Agentschap voor chemische stoffen. Een fabrikant dient de ECHA de chemische- en toxicologische samenstelling van een product en extra informatie zoals merknaam en kleur aan te leveren. Zij genereren een UFI Code en de fabrikant moet dit op zijn labels drukken. De code is verbonden aan één bepaalde combinatie van fabrikant en formule. Hij mag echter wel voor verschillende verpakkingen en merknamen gebruikt worden. Ook kan een formule verschillende UFI codes hebben.

Vanaf 1 januari 2021 is de UFI verplicht voor professionele en consumentenproducten. Per 1 april 2024 komen hier de industriele producten bij en vanaf 2025 is de code verplicht op de etiketten van alle producten die (mogelijk) gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben en waarvan de fysische effecten als gevaarlijk zijn ingedeeld.

Meer informatie is te vinden op uficode.nl

(Bron afbeelding: www.uficode.nl)