Persbericht : ‘Chemische keten is vooral een veilige keten.’

De Vereniging Nederlandse Chemische Warehousingbedrijven (VNCW) herkent zich niet in de conclusies van het promotieonderzoek van criminologe Marieke Kluin van de TU Delft, dat deze week in het nieuws kwam en zet grote vraagtekens bij het tot stand komen ervan.

De branchevereniging van opslaghouders ziet dat er van veiligheid juist heel veel werk gemaakt wordt. Kluin liep drie jaar mee met de inspectiediensten en onderzocht zo vijftien chemische bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Volgens haar nemen chemische bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond nemen het nog steeds niet zo nauw met de veiligheids- en milieueisen.

Volgens de VNCW raakt promotieonderzoek dat op deze eenzijdige manier tot stand komen meer de kant van ‘Populisme’ dan het daadwerkelijk representatief onderzoek betreft. “Inspectiediensten zien het vooral als hun taak iets op te sporen. Wanneer je drie jaar mee loopt met inspectie krijg je vooral een eenzijdig beeld. Wanneer je drie jaar mee loopt met de desbetreffende bedrijven krijg je zeer waarschijnlijk een heel ander beeld.”

De VNCW ziet onder haar leden vooral bedrijven die op dagelijkse basis van veiligheid flink werk maken. Dat voortdurend bezig zijn met veiligheid en het je zelf verbeteren is hetgeen de branchevereniging graag promoot. Op dit moment werkt de vereniging zelf ook aan een programma om de veiligheid in de keten te vergroten.