Op woensdag 30 september vond voor het eerst een online editie van de Chemiebeurs plaats. Centraal thema van de beurs: ‘Ondernemen en nieuwe regelgeving in de chemische keten’.
Na 10 ‘live’-edities was de 11e Chemiebeurs dit jaar voor het eerst in webinar-vorm te volgen door professionals in de chemiebranche. Dit uiteraard vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus. Even wennen: geen gesprekken op locatie en een kopje koffie met andere deelnemers, maar achter de pc of laptop de presentaties volgen en vragen stellen via de chat. Gelukkig biedt de techniek deze mogelijkheid en hebben maar liefst 150 deelnemers de presentaties op deze manier kunnen volgen.
Dat het online volgen van presentaties ook voordelen biedt, werd al snel duidelijk. Eén deelnemer geeft aan dat vanwege het gebrek aan afleiding het makkelijker is om te focussen op wat er gezegd wordt. Meerdere deelnemers benadrukken het voordeel van het ‘eigen kopje koffie’ thuis. Met uiteraard een koekje erbij. Leuk om te merken is de onderlinge discussie tussen deelnemers op de chat tijdens de presentaties. Bijvoorbeeld over de classificatie van CMR-stoffen. In de chat kunnen vragen gesteld worden aan de sprekers, maar uiteraard leveren sommige vragen ook weer andere vragen op. Interessant om te zien hoe zich dit ontwikkelt, waar dit normaal tijdens een presentatie niet mogelijk is.
Wat het programma betreft: onder de enthousiaste en professionele leiding van moderator Lorraine Vesterink startte de Chemiebeurs met een presentatie van Serge Bronkhorst, Consultant Industrie en Veiligheid & Coördinator PGS Projectbureau bij NEN. Serge gaat in duidelijke bewoordingen in op de belangrijkste wijzigingen in de interim- en nieuwe stijl PGS’en.
Prof. Dr. Martin van den Berg, Emeritus Hoogleraar Toxicologie, vervolgt het programma met een uitgebreide uiteenzetting van risico’s van stoffen en hoe deze door toxicologen bepaald worden. De meeste deelnemers hebben dagelijks met het vervoer of de opslag van dit soort stoffen te maken. Er worden dan ook veel vragen gesteld tijdens deze presentatie. Slotconclusie voor iedereen die met gevaarlijke stoffen werkt: de dosis maakt het gif. Daarnaast: wéét dat bij beroepsmatige blootstelling risico’s gemakkelijk voorkomen kunnen worden door adequate bescherming. Dit is zeer belangrijk.
Een heel ander onderwerp, maar niet minder belangrijk: de toekomst van blussystemen in de logistiek. Senior adviseur Special Hazards Jan de Bruin, werkzaam bij ANSUL Solutions B.V., gaat in op de blusinstallaties bij PGS15-opslag en de ontwikkelingen op dit gebied. Omdat iedere PGS15-ruimte voorzien moet zijn van een blusinstallatie die is uitgeschreven in de PGS14 ligt hij de verschillende type blussystemen uit deze PGS toe.
Bij de meeste deelnemers is de voorgenomen Omgevingswet bekend. Maar hoe zit het met de praktische invulling van deze wet binnen de chemische keten? Nicole Mulder Fikke is projectleider Invoerings-besluit en Besluit activiteiten leefomgeving bij het Ministerie BZK en kan hier alles over vertellen. Een vraag die naar voren komt is of ieder IPPC bedrijf altijd een complex bedrijf is, en dus als geheel vergunningsplichtig is? En: mag je voor het actualiseren van een vergunning ook onderzoeken verlangen van een bedrijf? Daarnaast: kan actualiseren, net zoals reviseren, ook ambtshalve gebeuren? Nicole voorziet alle deelnemers van de antwoorden.
Een praktische vraag die ook steeds vaker gesteld wordt is of het aangeraden wordt om vergunningen nu juist vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet aan te vragen of juist daarna? Senior consultant en projectmanager industriële omgevingsvergunningen milieu Martin Kleijburg (Royal HaskoningDHV) geeft een overzicht van de verschillen. In het dagelijks leven ondersteunt Martin bedrijven met vergunningaanvragen, waarbij de nadruk op complexe industrieën ligt en in het bijzonder op bedrijven waar gevaarlijke stoffen een rol spelen.
Al met al een leerzame dag voor de diverse professionals in de chemische logistiek, die wij zeker als geslaagd mogen bestempelen.
Chemiebeurs helaas gemist? Op onze website kun je de presentaties terugkijken
|