Chemische keten gaat locaties bezoeken

Er zijn in de chemische keten veel goede praktijken beschikbaar, maar de kennis daarover schiet nogal eens te kort en de vertaling van theorie naar praktijk blijkt vaak ook lastig. Een tournee langs verschillende chemische locaties gaat de sector de mogelijkheid geven om op locatie kennis en ervaringen uit te wisselen. Het doel is dat de theoretische kennisoverdracht op locatie direct gevolgd wordt door het in de praktijk bekijken en behandelen van een aantal goede praktijken. Het gaat hierbij om uiteenlopende actuele kennis waarbij veiligheid op de een of andere manier een rol speelt, maar ook innovatie en nieuwe technieken.

Bedrijven hebben aangegeven meer van elkaar te willen zien en te horen. Veel bedrijven zijn ook trots op wat ze doen en hoe ze dat doen en zouden dat vaker willen delen. Wat is mooier dan branchegenoten en sectorleden uitnodigen op locatie om dat te doen. Het idee is om volgens een vast format (dagdeel) Chemie on Tour te organiseren. Allereerst zal er in kaart gebracht worden welke best practices er allemaal zijn. Veel BBT zijn vaak in de tijd en door directe ontwikkeling tussen leverancier en opdrachtgever niet bekend. Door interviews en vervolgens vaststelling in een SWOT analyse wordt vastgelegd welke BBT aandacht verdienen. Samen met verschillende ketenpartners wordt een programma ontwikkeld, waarbij per ‘tour’ meerdere lezingen en BBT in theorie en praktijk behandeld kunnen worden.

Bedrijven kunnen naast deelnemen aan een locatiebezoek ook zichzelf aanmelden als tourlocatie en hun best practice delen. Leden van het netwerk VV kunnen zich kosteloos inschrijven. Het delen van best practices, alsmede het in de praktijk laten zien van deze best practices, nieuwe technieken en het bespreken van valkuilen en het aankaarten van problematiek is het doel. Leren van en met elkaar. Hoewel het programma nog niet compleet is kan men zich al wel inschrijven voor de eerste twee tours: https://chemie-on-tour.nl/sachem-zaltbommel en https://chemie-on-tour.nl/broekman-venlo