Chemielogistiek heeft behoefte aan praktische kennis chemie

Kennis met betrekking tot chemie beperkt zich bij veel PGS15 opslagbedrijven tot kennis van de voorschriften zoals de indeling van stoffen en de inhoud van het veiligheidsblad. Toch moeten er risico’s beoordeeld worden op het gebied van stoffen en chemische reactiepatronen die een meer praktijkgericht inzicht vragen: stoffen die met elkaar een reactie aangaan moeten op basis van de PGS15 uit elkaar geplaatst worden en bij incidentmanagement dienen de juiste handelingen te worden verricht, zoals bijvoorbeeld het neutraliseren van een stof. Omdat de Chemie logistiek duidelijk behoefte heeft aan feitelijke kennis over chemie heeft de branchevereniging VNCW een subsidie gekregen voor de ontwikkeling van een praktijkgerichte cursus om deze kennis onder de opslagbedrijven en andere ketenpartners te vergroten.

Omdat de logistieke bedrijven geconfronteerd worden met technische begrippen die hun vaak weinig zeggen, maar waar de chemische producent wel verwacht van dat de ketenpartner, dat deze weet waar hij het over heeft, zal ook aandacht aan een stuk basiskennis chemie geschonken worden. Het gebrek aan dat stuk basale kennis zorgt namelijk voor risico’s, hetgeen weg genomen kan worden met een basiskennis en aan de andere kant inzicht in praktijkgerichte kennis van reactiepatronen van chemische stoffen. Binnen het project Cursus Chemie voor de logistiek wordt daarom een cursus van een dag opgezet, waarin een stukje basiskennis chemie gecombineerd wordt met een aantal praktijk gerichte proeven.

De cursus zal samen met chemische deskundigen samengesteld worden en gegeven worden door een scheikundige. Doelstelling is dat de cursus niet alleen op de korte termijn gegeven wordt, maar ook op de lange termijn. Delen van de cursus zullen gefilmd worden, zodat deze later ook in een E-learning aangeboden kan worden. De cursus zal niet alleen opengesteld worden voor de logistiek, maar ook voor overheden en andere belangstellenden, die hun kennis willen verbreden. Cursusdeelnemers ontvangen een certificaat van deelname. Omdat het commercieel te onaantrekkelijk is om deze cursus te ontwikkelen ontvangt de VNCW  een subsidie van de overheid in de vorm van een Safetydeal.

De branchevereniging vraagt bedrijven, overheden en instellingen deel te nemen aan een inventariserende enquête: www.vncw.nl/Chemie2018